zaterdag 30 november 2013

Wie zoet is ...

Nog een paar nachtjes slapen ... En dat duurt voor sommige kinderen wel erg lang. Daarom worden er hier dit weekend speculoosjes gebakken. Of misschien wel speculaasjes? Het verschil? Speculaasjes zijn koekjes met speculaaskruiden (een mix van o.a. kaneel, nootmuskaat en gember) en speculoosjes zijn koekjes met enkel kaneel.

2013-11-30
Donderdagavond maakte ik 6 kg deeg. Vrijdagnamiddag ging een aantal leerlingen aan de slag met deegrol en uitsteekvormpjes.
Et voilà! Dit is wat er vandaag nog overschiet.


Ik gebruik al een paar jaren een aangepaste versie van het recept dat ik ooit vond op haar website en dat haar kids meebrachten van een speculaasdagje in de Hasseltse bakkerijschool. Wil je er speculaasjes van maken, dan gebruik je dus speculaaskruiden i.p.v. kaneel.

ingrediënten:
 • 650 g donkere kandijsuiker
 • 350 g boter op kamertemperatuur
 • 1 kg bloem voor patisserie
 • 12 g bakpoeder
 • 20 g kaneelpoeder
 • 1 ei (maat M)
 • 150 g melk

bereiding:
 1. Meng de boter met de kandijsuiker tot een zalvige pasta.
 2. Meng het ei erdoor en daarna de melk.
 3. Zeef de bloem met het bakpoeder en het kaneelpoeder.
 4. Voeg dit bij het botermengsel.
 5. Kneed goed door.
 6. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 24 uur in de koelkast. Zo krijgt het een mooie, donkerbruine kleur.
 7. Verwarm de oven voor op 230° C voor dikke koeken en op 180° C voor dunne speculaasjes.
 8. Voor dikke koeken weeg je ± 60 g deeg per koek af en plaats je de koeken op een bakplaat bekleed met bakpapier 18 minuten in de oven.
 9. Voor de dunne koekjes rol je het deeg uit tot 0,5 cm dikte. Met vormpjes steek je de koekjes uit en je bakt 10 minuten in de oven.
 10. Laten afkoelen. De nog warme, zachte koekjes worden zo een beetje harder en krokanter. Mmm...

decoratie: Wil je net dat tikkeltje extra dan kan je icing aanbrengen: gekocht of zelfgemaakt.

 1. Klop 45 g eiwit licht schuimig.
 2. Voeg 250 g bloemsuiker toe en een paar druppels citroensap.
 3. Klop stevig op.
 4. Plastic spuitzakje of papieren cornetje vullen en versieren!


En dan smullen! Of je nu altijd zoet bent of af en toe kapoenenstreken uithaalt ...

2013-11-301
Een heerlijke kop warme chocomelk erbij. Mmm...


kersttip:
Met een rietje kan je een gaatje maken in je uitgestoken koekjes. Na het bakken haal je er een kleurrijk lintje door en hoppa ... de kerstboom in. Ik kan wel niet garanderen dat ze daar ook blijven hangen!


maandag 25 november 2013

Giveaway: eentje om de week goed te beginnen!

De stoffenvoorraad werd gisteren een klein beetje aangevuld. En ja, ik geef het grif toe: ik heb een aardig voorraadje. Dus ... geef ik graag een paar stofjes weg (1,12 x 1,14 m + 1,07 x 1,14 m). En twee elastische lintjes (3 m elk).

2013-11-25
twee stofjes uit de gigantische collectie van groothandel Max Bloch

Laat hieronder vóór 2 december een reactie na. Volger worden/zijn is fijn.

Volgende maandag maak ik de winnaar bekend. Dan zit het pakketje net op tijd voor Sinterklaas in de brievenbus. Men zegge het voort!

Succes!

vrijdag 22 november 2013

Zondagskind

Zondagochtend was het plots zo ver. Amper twee uurtjes nadat haar mama en papa in het ziekenhuis aankwamen, zei mijn nichtje al 'dag' tegen de wereld.

Lauren     49 cm pril geluk


Een paar weken geleden had mijn schoonzus al eens geneusd in mijn stoffenvoorraad en haar keuze was gevallen op een heel fijn, beetje retro stofje. Fris gewassen en gestreken lagen stof en toebehoren al klaar. Maar dat was het dan ook. Een lichte paniek deed me snel snel nog even naar de dichtstbijgelegen fourniturenwinkel rennen voor wat extra's.
Eenmaal thuis installeerde ik mijn vriendje en ging aan de slag. Eigenlijk wou ik eerst een dekentje maken met paspel volgens haar manier, maar ik had nog leuke kanten biais met stippen liggen. Dus werden de plannen gewijzigd.

2013-11-22a
bloemetjesstof: de Stoffenkoning - stoffenspektakel
rode fleece: dekentje IKEA
biais: stoffenspektakel


Ook voor het slabbetje probeerde ik iets anders. Een paar dagen geleden was ik in de HEMA en zag daar heel mooie theedoeken. Als er nu iets is dat tegen een stootje moet kunnen en heel vaak gewassen wordt dan is het toch een theedoek?! Dus nam ik er een paar mee huiswaarts. Theedoek gewassen en in de droogkast gestoken (resterende krimpkans = miniem), vervolgens in vieren geknipt, eigen patroontje overgetekend en wat later rolde een slabbetje van onder mijn machientje vandaan.

2013-11-221
rode bloemenstof: theedoek HEMA


Het dekentje werd in het moederhuis onmiddellijk goedgekeurd en in gebruik genomen. Het ziekenhuislinnen was nl. nogal wit en grijs, niet echt vrolijk dus.


Gisteren pimpte ik nog een wieglakentje met een paar applicaties en een siersteekje.


2013-11-222
wieglaken: HEMA

Ooo... Foto's bij valavond, beetje donker. Snorry!

Toen ik het lakentje bij de kersverse ouders bracht, lag de kleine spruit heerlijk te soezen onder haar bloemendekentje met beide armpjes achter het hoofdje. Totaal ontspannen.

Ik denk dat deze tante een nieuwe bron van inspiratie heeft gevonden. En dat komt goed van pas met drie pasgeboren koters in de vriendenkring. Mijn vriendje zal komend weekend overuren draaien. En kijk, zondag is het weer Stoffenspektakel in Leuven! Komt dat even goed van pas.


maandag 18 november 2013

Het boek gaat naar ...Eva Maria! Gefeliciteerd!

Karolien Lefever, voor jou heb ik ook iets ...

Laten jullie een berichtje na in mijn mailbox?

zaterdag 16 november 2013

Vuur!

Een mistig deken dekt al de hele dag het landschap toe. Af en toe dwarrelen blaadjes van de bomen. Het dorp lijkt in een vroege winterslaap verzonken.
Binnen is het behaaglijk warm. Vlammetjes gloeien op de kast. Omarmende muziek weerklinkt zachtjes uit de boxen. Herfst is in het land.
Warme kop chocomelk in de hand, woonblad op schoot, op de bank, voeten omhoog. En ik geniet ... Eindelijk eventjes rust in deze hectische week ...

Een overvolle agenda ... u wellicht niet onbekend. Én een naderend verjaardagsfeestje van het allerbeste vriendje van de Zoon. Én de grote vraag: wat geven we als cadeautje? De dinoliefde van vorig jaar leek ondertussen al wat bekoeld. Draken, daar is hij nu helemaal gek van. Naar de speelgoedwinkel dus. Maar het creavuur woedde hevig. Ik wou en zou absoluut zelf nog iets maken. Maar wat?
Gisteren zat ik nog met de handen in het haar, want het feest bleek een dag vervroegd. Aaa.. nog minder tijd! Dankzij fijne, creatieve collega's die nog helder konden denken, kwam er een ideaal voorstel uit de bus: het betere knip- en strijkwerk oftewel een T-shirt flocken. En zo geschiedde ...


2013-11-16
T-shirt: HEMA
flockfolie: Veritas

Als extraatje flockte ik op het rugpand nog vier sterretjes en één kroontje. De kapoen wordt nl. eindelijk vijf!

De T-shirtdraak werd samen met zijn speelgoedvriendjes ingepakt onder het goedkeurende oog van de Zoon die nadien toch wel opmerkte dat hij ook wel graag zo'n draak wil. Ik weet wat doen morgen.

Geniet van het weekend!

zaterdag 9 november 2013

De lijst van al mijn wensen

Een tijdje geleden deed zij een oproep. Een boek in ruil voor een leuke, stoffen verrassing zag ze wel zitten. En zo geschiedde ...

Het boek arriveerde hier vergezeld van een heerlijk geurende verrassing. Heidi maakte handige lavendelzakjes. Die kregen hier alvast een plekje in de kleerkast.

2013-11-09


Mijn ruilwaar paste precies in een schoenendoos en werd netjes verpakt de provinciegrens overgezet. Zo belandde het pakketje op een stormachtige maandag eindelijk op zijn bestemming.Nieuwsgierige kinderhandjes hielpen bij het uitpakken.Benieuwd naar de lijst van Jocelynes wensen dook ik op een avond in het verhaal. Het is niet het soort boek waar ik in de bibliotheek of boekhandel meteen naar grijp. Maar de combinatie blog-naaien-fourniturenwinkeltje-geluk maakte mij toch nieuwsgierig. Het las als een trein. Op een paar avondjes (een halfuurtje voor het slapengaan) had ik het uit.

"Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?" Het liedje van S&G spookte soms wel eens door mijn hoofd de voorbije dagen. Ach, wat de voorbije jaren en maanden me leerden, is dat de belangrijkste dingen in het leven niet eens te koop zijn. Gezondheid, fijne familie en vrienden. Wees dankbaar als je ze 'hebt'. Geluk komt niet elke dag op je pad.

Ik geef het boek nu verder. Mijn wens? Gewoon een fijn ruilcadeautje. Iets handgemaakt wordt heel erg geapprecieerd. Verras me voor 18 november met een origineel voorstel. Ik kies er eentje uit en wie weet, zit het boek binnenkort bij jou in de brievenbus.

Hoe gaat het verder in zijn werk?
Zodra je het boek gelezen hebt, maak je er een blogpost van met een wens. Diegene die het boek wil lezen en de wens kan vervullen, krijgt dan het boek. Voorwaarde is wel dat die persoon er dan weer een item van maakt op haar blog zodat iedereen kan zien waar het boek was, waar het naartoe gaat en wat er is geruild. Zo gaat het boek dan weer verder en verder ...
En het is natuurlijk te hopen dat iedereen blij is met de ruil.

* * *

zondag 3 november 2013

Vriendjes door dik en dun


De zoon heeft al vanaf zijn eerste dag in de kleuterklas een aller -aller- beste vriend. Een vriendje waar hij met kop en schouders bovenuit steekt. De ene groot de andere klein. Vriendjes door dik en dun.

Vandaag mochten die twee kapoenen samen op stap, want één van de meiden van de klas was jarig. Een jaar geleden waren de heren de enige jongens op haar feestje en o-o-o wat hadden ze allemaal plezier. Mijn kleine man keek dus halsreikend uit naar vandaag. En een verjaardagsfeest dat vraagt om cadeautjes, nietwaar?
Vorig jaar pimpte ik een koffertje met de naam van het feestbeestje en vulde ze (de koffer, niet het feestbeestje) met allerlei leuks. Dit jaar klonk het: "Mama, wat ga jij maken voor Charlotte? Iets met de naaimachine?"

De naaimachine ... Het ding werd de laatste maanden nogal stiefmoederlijk behandeld, om niet te zeggen compleet genegeerd. Ik nam het de voorbije maanden nog af en toe mee naar de Stikbitchmeetings, maar liet het onaangeroerd en beperkte me tot patronen overtekenen en stof knippen. 

Tot gisteren dus. Er was geen ontkomen meer aan. De deadline naderde genadeloos.
Pinterest werd geraadpleegd. Elisanna bracht licht in de duisternis. Het patroon werd geprint. Om dan tot de vaststelling te komen dat de tas misschien wel wat té groot zou zijn voor een fijne, lieftallige, vijfjarige jongedame. Verkleinen was de boodschap. Er werd wat gegoocheld met cijfertjes. Een aangepast patroon kreeg vorm. Stof werd gekozen. Alle tinten roos waren toegelaten (lees: Alleen roze tinten mochten het zijn.). Geen probleem. Het Stoffelspektakel had er vrijdag weer voor gezorgd dat mijn stoffenvoorraad niet zo miraculeus werd aangevuld. Stoffen en fournituren werden gekozen. Ik kon beginnen.

En toen ... Paspel. Nog nooit (schaamrood op de wangen) gebruikt. Bij de knikkerzakjes werd er steeds wijselijk voor biais gekozen. Maar nu ... Tot ik mij plots het setje naaivoetjes herinnerde dat ik in Mechelen als cadeau bij mijn naaimachine had gekregen. Jawel, een echte paspelvoet. Wow, wat een ontdekking! Paspel stikken bleek kinderspel. Neen, ik overdrijf niet. Stof en paspel onder het voetje en stikken maar. Zelfs niets vastspelden of met een zoommaatje afmeten. Voet op het pedaal en gas geven! Voor ik wist zat de hele tas in elkaar.

Vanochtend bedacht ik ineens (ik was toch goed op dreef) dat het misschien wel leuk was om een bijpassende knuffel te maken. Nu nog een leuk patroon . Even vergroten, knippen, stikken en opvullen met panda. Et voilà ... een Schotse terriër!

2013-11-031


Nog wat leuke, roze extraatjes en hoppa ... alles in de tas!

2013-11-03
doosje: HabibaTja, mijn naaimachine en ik ... misschien toch vriendjes door dik en dun.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...